Wat te doen bij een gestolen fiets & hoe je fietsendiefstal kunt voorkomen

  • Geplaatst op
  • 0
Wat te doen bij een gestolen fiets & hoe je fietsendiefstal kunt voorkomen

Helaas vinden dieven je fiets vaak net zo mooi als jij zelf. Omdat Nederland een fietsenland is, komt fietsendiefstal vaak voor. Vaak zelfs op grote schaal of met veel fietsen tegelijk. In 2021 werden er 735 duizend fietsen gestolen. Per dag zijn dat dus ruim 2000 fietsen die gestolen worden! Om fietsendiefstal te voorkomen zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. Mochten deze tips overhoop toch niet baten, geven we je ook graag een aantal tips om je gestolen fiets terug te vinden.

Fietsendiefstal voorkomen met stevige sloten

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Het ligt misschien voor de hand om je fiets op slot te zetten en zo diefstal te voorkomen. Je wilt het dieven natuurlijk zo moeilijk mogelijk maken! Vaak zit er standaard een ringslot op een volwassenenfiets, echter is het aan te raden 2 soorten sloten te gebruiken om de kans op diefstal aanzienlijk te verminderen. Denk hierbij aan een combinatie van ringslot met een kettingslot, hangslot of kabelslot. Een goed extra slot is écht geen overbodige luxe. Hiermee kun je jouw fiets ook vastzetten aan een object. Dit maakt het meteen een stuk lastiger om de fiets mee te nemen.

Wanneer je de ketting vastmaakt aan de fiets is het verstandig dit zo hoog mogelijk te doen. Wanneer het slot op de grond ligt, is het namelijk makkelijker er met een zwaar object op te slaan. Het slot aan het voorwiel bevestigen is alleen bij een elektrische fiets met voorwielaandrijving het beste om te doen. Bij een reguliere fiets is het voorwiel namelijk snel los te draaien en kan de fiets zo meegenomen worden. Een e-bike met een voorwielaandrijving beschikt over een motor in het voorwiel, wat een van de meest waardevolle delen van de fiets is. Het voorwiel achterlaten en de fiets mee nemen heeft dan ook minder nut voor een fietsendief.

Diefstal van een fiets voorkomen

Goede sloten gebruiken kan heel wat narigheid voorkomen. Wil je toch een extra stukje zekerheid? Dan is het een goed idee om je fiets te stallen in een bewaakte fietsenstalling. Ligt deze niet zo 1,2,3 voor de hand? Stal je fiets dan op een plek waar camera’s hangen. Dit schrikt dieven vaak af.

Er zijn een aantal locaties die extra populair zijn bij fietsendieven. Denk bijvoorbeeld aan scholen, stations, uitgaansgebieden en winkelcentra. Zet je jouw fiets hier neer? gebruik dan altijd meerdere sloten en zoek naar een plek waar camera’s hangen.

Let extra op bij:

  • Scholen
  • Stations
  • Uitgaansgebieden
  • Winkelcentra

Gestolen fiets terug vinden

Mocht het helaas toch voorkomen dat jouw fiets gestolen is, zijn er een aantal dingen die je kan doen om de fiets terug te vinden. Noteer altijd het framenummer van je fiets zodra je de fiets in ontvangst hebt genomen. Deze is vaak te vinden bij de trapas of stuurpen. Wanneer er een gestolen fiets teruggevonden wordt kan via het framenummer de eigenaar achterhaald worden. Ook is het aan te raden een fietsverzekering af te sluiten. Zeker bij een fiets met meer waarde! Mocht je je fiets willen verzekeren moet je er wel voor zorgen dat je in het bezit bent van een ART-gekeurd ringslot.

Wat te doen bij eens gestolen fiets

Mijn fiets is gestolen, wat nu? Hopelijk zal het je nooit overkomen, maar helaas gebeurt het in Nederland nog maar al te vaak dat een fiets gestolen wordt. Buiten het feit dat je nu waarschijnlijk moet lopen naar de plaats van bestemming, kost het veel geld en ben je wellicht een waardevolle herinnering kwijt!
Per dag worden er ongeveer 2000 fietsen gestolen, grote kans dat het jou dus ook een keer overkomt of al is overkomen. Al heb je alle voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat jouw fiets gestolen zou worden, compleet uitsluiten is helaas niet mogelijk.

LET OP: Het is van uiterst belang dat je het framenummer van een nieuwe fiets noteert bij ontvangst. Een fiets die online besteld wordt en in doos aankomt, wordt niet opengemaakt door de verkoper. Ado Bike weet dan ook niet welk framenummer bij welke fiets of doos hoort. Wanneer de fiets gestolen is, kunnen we helaas het frame nummer onmogelijk achterhalen.

De politie

Het eerste wat je moet doen wanneer jouw fiets gestolen is, is aangifte doen bij de politie. Hierna kan de politie een proces-verbaal opmaken en officieel onderzoek doen naar de fiets. De politie kan en zal pas actie ondernemen wanneer er officieel aangifte is gedaan van diefstal. Jouw fiets zal in een register komen te staan zodat het makkelijker is deze later terug te vinden. Wel is het belangrijk om eerst te kijken of jouw fiets niet weg is gehaald door de gemeente. Deze kan namelijk verplaatst of meegenomen worden wanneer deze staat op een plek waar het niet mag staan of deze al ergens te lang staat. In een onbewaakte fietsenstalling worden fietsen die niet opgehaald worden door de eigenaar na een tijdje weg gehaald. Deze fietsen worden geplaatst in het fietsendepot van de gemeente. U kunt telefonisch, online of op het politie bureau aangifte doen. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844. 

Hoe aangifte doen?

Zoals eerder aangegeven is het meest belangrijke om te noteren bij een nieuwe fiets het framenummer. Hiermee kan de politie direct checken of ze de juiste fiets gevonden hebben. Heb je geen framenummer genoteerd? Geef de politie dan zoveel mogelijk kenmerken van de fiets.

Wij hopen dat je met deze tips heel wat narigheid hebt kunnen voorkomen of je gestolen fiets weer terug vind!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.